De kracht van Neurodesign, een kantoor dat het verschil maakt

Een werkplek waar je je meteen thuis voelt. Niet alleen met een goede bureaustoel en verstelbaar bureau. Maar waar je energie krijgt, je creativiteit wordt gestimuleerd en je je goed kunt concentreren. Zo’n werkplek is dichterbij dan je denkt. 

Daniël: “Neurodesign is de wetenschap hoe onze omgeving ons beïnvloedt. Het combineert inzichten uit neurowetenschappen en evolutiepsychologie om ruimtes te creëren die aansluiten bij onze natuurlijke behoeften. We hebben een leven vol technologie, maar ook nog steeds het brein van een jager-verzamelaar. Ons lichaam en geest zijn gevormd door miljoenen jaren leven in uitgestrekte vlaktes, bossen en andere natuurlijke omgevingen. 

99,98% van de menselijke geschiedenis leefden onze voorouders in open landschappen, waar overleven draaide om jagen, verzamelen en schuilen. Als je naar de menselijke geschiedenis kijkt als één dag, zijn moderne kantoren pas in de laatste tien seconden ontstaan.

Ons instinct is nog steeds afgestemd op deze natuurlijke omgeving. De hoeveelheid prikkels in onze moderne kantoren sluit hier niet op aan. TL verlichting, harde lijnen en veel omgevingsgeluid. Niet zo gek dat we ons snel gestresst en uitgeput voelen op kantoor. Neurodesign biedt een oplossing hiervoor door ruimtes te ontwerpen die het brein ondersteunen. Dat begint met begrijpen hoe we de wereld om ons heen ervaren.” 

“much of what was important to the evolving human-wild animals, danger, caves, blood, to name a few examples-was (and still is) innately fascinating and thus does not require directed attention. It is only in the modern world that the split between the important and the interesting has become extreme.” (Kaplan, 1995, p. 170)

Onbewuste signalen

Ons brein verwerkt signalen uit de omgeving voor een groot deel onbewust. Dat beïnvloedt hoe we ons voelen en gedragen op kantoor. De kleuren die we zien, het geluid dat we horen en zelfs de temperatuur van de ruimte beïnvloeden hoe we ons voelen en gedragen. Wanneer dit niet in balans is, kost het ons brein meer moeite om goed te functioneren. Een slecht ontworpen werkplek is niet alleen frustrerend, maar heeft direct invloed op de productiviteit en het welzijn.

In een ideale werkomgeving werken design en functionaliteit samen om mensen optimaal te laten presteren. Het gaat dan niet alleen om bureaus en stoelen, maar om het creëren van een ecosysteem dat aansluit op onze instincten en behoeften.

Bijvoorbeeld door gebruik te maken van:

  • Biodynamisch licht voor een natuurlijk dag- en nachtritme. 
  • Groene planten en uitzichten voor een hogere concentratie en beter stressherstel. 
  • Een kantoorindeling met overzicht en afsluiting voor een veilig gevoel. 

Een mentale reset van het brein

Neurodesign gaat niet alleen over hoe een ruimte eruitziet. Het beïnvloedt ook hoe we ons erin gedragen. Het lopen naar verschillende ruimtes helpt ons brein om opnieuw te focussen. Zo kan het lopen door een deuropening zelfs een mentale reset veroorzaken. 

Een goed ontwerp is slechts de helft van het verhaal. Ook de bedrijfscultuur is van grote invloed. Hebben medewerkers de mogelijkheid om gebruik te maken van de flexibiliteit die een goed ontworpen kantoor biedt. En worden ze hierin aangemoedigd? Alleen dan kan het breinvriendelijke kantoor volledig worden benut.

Benieuwd hoe the wellbeing design office jouw organisatie verder kan helpen? Stuur een e-mail naar info@wbdoffice.nl.